GALERIA DE FOTOS

dimarts, 6 de març del 2018

BUNYOLS DE VENT

Aquest any és definitivament l’any dels bunyols!! Des que va començar la Quaresma hem fet bunyols 5 vegades i encara tenim per davant les Falles on no faltaran els bunyols de carabassa.

Crec que no cal dir que els bunyols de vent es diuen així perquè en fregir-los s’unflen molt i queden buits per dins. A casa ens agraden tal qual però el fet que s’unflen tant et permet farcir-los de crema, de xocolata, de nata o del que vulgues.

6-7-bunyols de vent cuinadiari-ppl1

Ingredients:

  • 200 g de llet*
  • 40 g de sucre
  • 1 tros de corfa de llima (llimona)
  • 1 polsim de sal
  • 80 g de mantega sense sal
  • 160 g de farina passada per un sedàs o colador
  • 5 ous
  • Sucre addicional per a arrebossar-los
  • Per aromatitzar-los (opcional): una mica de canyella, un rajolí d’anís per a la massa o per a arruixar-los acabats de fregir
  • Oli per fregir els bunyols (gira-sol o d'oliva suau)
  • Per a farcir-los (opcional): nata muntada, crema o xocolata

6-7-bunyols de vent cuinadiari-ingr


*La llet es podria substituir per aigua.

Nota: la recepta que més m’ha agradat de totes les que he provat és la del Miquel Antoja, inclosa al llibre 101 Recetas para triunfar i que sortirà a la venda el pròxim 13 de març. L’única cosa que he modificat respecte a la recepta del Miquel és que he afegit 40 g de sucre a la massa i he bullit la llet amb una corfa de llima.

La massa dels bunyols així com l’elaboració, és molt similar a la pasta choux o a la pasta de l’almoixàvena, encara que els bunyols es fregeixen i les altres dues es couen al forn.

Estris: cassó, espàtula o forquilla de fusta/ pales d’amassar o barnilles elèctriques, màniga pastissera o bossa, paella, escumadora, pal de broqueta per tallar la pasta

Elaboració pas a pas dels bunyols de vent:

1.- Posa la llet, el sucre, la sal, la corfa de llima i la mantega al foc en un cassó.

6-7-bunyols de vent cuinadiari-1

2.- Quan arranque el bull, tira la farina de colp i remena sense parar amb una espàtula de fusta o una forquilla fins que la pasta es desenganxe de les parets del cassó i quede homogènia. Això es fa per escaldar la farina.

6-7-bunyols de vent cuinadiari-2

3.- Aparta del foc. Quan s’haja refredat una mica la massa, vés tirant els ous d’un en un i vés remenant fins que quede una pasta llisa. Fins que no s’integre bé el primer ou, no tires el següent.

6-7-bunyols de vent cuinadiari-3-1

Per a integrar els ous, jo utilitze les barnilles elèctriques. La veritat és que em resulta molt pesat haver de fer-ho a mà. Podeu utilitzar d’aquests dos tipus que us mostre a les fotos, el ganxo d’amassar d’un robot de cuina, o si no tingueres res d’això, podries fins i tot utilitzar el túrmix o la TMX, encara que aquests dos costen més de netejar, però bé, t’ajuden amb la feina!  La massa resultant és bastant apegalosa però no ha de quedar líquida.

6-7-bunyols de vent cuinadiari-3-2

4.- Posa la pasta a dins d’una màniga pastissera o una bossa i deixa refredar una estoneta a la nevera. Aquest respòs anirà bé perquè la massa agafe més consistència i siga més fàcil formar els bunyols. Si no tens bossa ni màniga pastissera, els podries fer amb dues culleretes menudes encara que amb la màniga pastissera resulta més còmode i més ràpid.

6-7-bunyols de vent cuinadiari-4-

5.- Posa l’oli a escalfar en una paella. L’oli ha d’estar calent, al voltant dels 140º-160ºC. Si no tens un termòmetre, la millor manera de comprovar que l’oli estiga al punt és provar amb una porció. Si l’oli no és prou calent, els bunyols se n’aniran al fons i no es couran bé, mentre que si és massa calent, es dauraran de seguida i quedaran crus per dins.

Si s’han fregit correctament, han de quedar daurats per fora i buits de dins.

6-7-bunyols de vent cuinadiari-ppl3

Talla la punta de la màniga pastissera i vés tirant porcions de la mateixa grandària a la paella. Utilitza un pal de broqueta o similar per tallar la pasta així que surta de la màniga.

6-7-bunyols de vent cuinadiari-5-1-

No faces massa bunyols per tongada perquè els costarà girar-se i unflar-se i necessiten una mica d’espai per créixer i desenvolupar-se. Veuràs que s’aniran unflant i es giraran sols. Quan estan quasi llestos, acaben obrint-se una mica.

Amb una escumadora, trau-los de la paella i posa’ls a sobre d’un colador o en un plat amb paper de cuina absorbent.

6-7-bunyols de vent cuinadiari-5-2

6.- Quan es refreden una mica arrebossa’ls amb sucre.

Si vols, els pots farcir del que més t’agrade: xocolata, nata, crema, etc. També els pots arruixar amb una mica d’anís abans de passar-los pel sucre (pots utilitzar un polvoritzador).

Si pot ser, mengeu-los tebis.

6-7-bunyols de vent cuinadiari-6

Bon profit!! 

T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari.

Si has fet la recepta, comparteix la teua experiència amb nosaltres. Moltes gràcies!!

I si vols assabentar-te de les actualitzacions de Cuinadiari, subscriu-te a la nostra newsletter o segueix-nos a Facebook, Pinterest, Twitter o Instagram.

Marta

cruixentsca
crujientes

3 comentaris :

Unknown ha dit...

Tinc 78 anys, i els brunyols d'aquests els feia la meva mare. Ara soc l'avia i com que tinc temps, ho he provat per primer cop. Molt bé. estic contenta. he provat substituint el sucre per edulcorant (el meu marit és diabetic de molts anys) i ha quedat prou bé. gracies

Marta Cuinadiari ha dit...

Mai es tard i si a sobre fas feliç als teus! 😃

Unknown ha dit...

hollllaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa