GALERIA DE FOTOS

dimecres, 6 de novembre del 2013

REMENAT DE FESOLS AMB BOTIFARRA – Blogs Contra la Fam i el Gran Recapte

Com ja us vam explicar en l’entrada anterior, l’últim cap de setmana de novembre es durà a terme la Campanya de Recollida d’aliments promoguda pel Banc dels Aliments que ajudarà a moltes famílies que viuen a Catalunya.

Molts gastroblocaires, ens hem adherit a la iniciativa de Blogs Contra la Fam, amb el compromís de difondre la campanya i publicar una recepta utilitzant alguns dels ingredients que es recolliran.

L’any passat vaig fer una recepta amb conserves de peix: Canelons amb Tonyina i Beixamel de Pernil, aquest any, una de ben senzilla, econòmica i alhora ràpida i, que almenys a casa agrada tant a grans com a menuts: Un remenat de fesols amb botifarra.

1-1-remenat fesol botifarra-cuinadiari-ppal-granrecapte

Ingredients* per a 2 persones:

  • Un gra d’all
  • 150 g de botifarra/llonganissa fresca esmicolada
  • 150 g de fesols (mongetes blanques cuites)
  • 4 ous grans
  • Un raig d’oli
  • Sal

*També se li pot afegir cansalada

Estris: una paella, colador

Elaboració:

1.- Trau-li la pell a la botifarra i esmicola la carn.

1-1-remenat fesol botifarra-cuinadiari-1

2.- Aixafa el gra d’all amb un ganivet i posa’l en una paella amb una mica d’oli. Després afegeix la carn i sofregeix fins que es daure.

1-1-remenat fesol botifarra-cuinadiari-2

3.- Repassa els fesols amb aigua. Agrega’ls a la paella i dóna unes voltes fins que perden l’aigueta i es dauren un poc.

1-1-remenat fesol botifarra-cuinadiari-3

4.- Casca els ous i tira’ls a la paella. Afegeix una mica de sal per cada ou (així calcularàs millor la quantitat). No els trenques de seguida, vés remenant de tant en tant així que vagen collant.

1-1-remenat fesol botifarra-cuinadiari-4

5.- Serveix just acabat de fer amb unes torradetes de pa.

1-1-remenat fesol botifarra-cuinadiari-5

Nota: Aquest remenat queda molt millor si deixes l’ou una mica cruet. És un sopar molt complet que es fa en un tres i no res. A nosaltres ens agrada fer este remenat sobre tot quan sopem pa amb tomaca, embotits i formatge, quan sopem amb amics a casa o bé quan anem de casa rural com alternativa a la truita de patata que porta més feina.

1-1-remenat fesol botifarra-cuinadiari-ppal1

 

Temps total: 20-25 minuts

Bon profit i molta sort amb el Gran Recapte!!

granrecapte2013

Si t’ha agradat la recepta, tens dubtes o suggeriments, deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

Marta

dimarts, 5 de novembre del 2013

CuinaDiari amb Blocs Contra la Fam i El Gran Recapte d’Aliments 2013

Avui no porte una recepta. Vull que esta entrada servisca per a col·laborar en difondre la campanya del Gran Recapte d’Aliments que per cinqué any consecutiu organitza el Banc dels Aliments i que este any se celebrarà els propers dies 29 i 30 de novembre.

El Gran Recapte d'Aliments és una campanya de recollida d'aliments bàsics per aconseguir que les persones més necessitades d'aquí rebin ajuda alimentària. La campanya del Gran Recapte es du a terme simultàniament pels quatre Bancs d'Aliments de Catalunya amb l'objectiu de donar resposta a les urgències alimentàries de les persones més necessitades de casa nostra. El Gran Recapte d'Aliments a Catalunya vol també donar a conèixer la situació que travessa aquest grup, que arran de la crisi econòmica que estem vivint, ha anat creixent.

Es calcula que actualment, un 20% de la població viu en situació de pobresa a Catalunya. Aquestes persones requereixen la nostra solidaritat i capacitat organitzativa per no esdevenir persones marginades.

El Gran Recapte d'Aliments al 2012 va recollir 2.727.000 kg en més de 1.000 punts de recollida i va comptar amb l'ajuda de 13.000 voluntaris. La fita per a l'edició del 2013 és assolir 3.000.000 kg gràcies a la col·laboració de 15.000 voluntaris en 1.300 punts de recollida.
 

Aquest projecte té dos objectius essencials:
 
1) Recollir aliments nutritius de llarga durada com poden ser:

  • llegums,
  • conserves de peix,
  • llet
  • oli.

2) Sensibilitzar i mobilitzar la població catalana sobre la realitat actual de pobresa al nostre país, i a la vegada, afavorir una col·laboració continuada amb els Bancs dels Aliments durant tot l’any.
 
Com ja hem dit, la recollida tindrà lloc els dies 29 i 30 de novembre i es realitzarà en els mercats i supermercats de les principals poblacions catalanes. També es podrà fer mitjançant donacions online al web per a totes les persones que no puguin desplaçar-s’hi:
https://www.bancdelsaliments.org/ca/dona_aliments/ 
 

Vols ser voluntari?

Assabentat si encara es necessiten voluntaris a la teua població al lloc web que enguany s’ha creat per a facilitar el registre dels voluntaris i coordinadors, i per informar de totes les novetats de l’esdeveniment: www.granrecapte.com i també aquí:
https://www.bancdelsaliments.org/ca/voluntari/_puntual:true

A hores d’ara només calen 2.000 voluntaris (ja s’han apuntat més de 13.000!!)

Els voluntaris seran als punts de recollida (principals cadenes de supermercats) o bé participaran en la classificació dels aliments recollits.

 

I DES DELS BLOCS TAMBÉ PODEM COL·LABORAR CONTRA LA FAM:

Cuinadiari amb blogs contra la fam i gran recapte 2013

Si tens un bloc també tens el teu espai gràcies a la iniciativa de Tiritiyam, Baixa Gastronomia, Delicies i DeCuina que van crear Blogs contra la fam. A través d’aquesta pàgina i també del facebook, animen als gastroblocaires a col·laborar en el Gran Recapte, difondre la campanya i publicar una recepta senzilla i econòmica amb algun o alguns dels aliments que es recullen aquest any.  Un cop acabat el Recapte, es publicaran aquí les receptes dels blogs que han participat (de fet, ja podeu veure aquí les receptes d’edicions anterior).

 

 Participem tots en aquesta iniciativa tan solidària perquè ningú al nostre voltant es quede amb gana!

Nosaltres ja estem preparant la nostra recepta per a Blogs contra la fam!
I què farem? Doncs demà ho sabreu! Us esperem!

Marta

 

 

Adresses d’interés:

http://blogscontralafam.blogspot.com/  Hashtags #blogscontralafam i #blogscontraelhambre

https://www.facebook.com/blogscontralafam

http://www.granrecapte.com/

https://www.bancdelsaliments.org/

 

dimecres, 30 d’octubre del 2013

TIAN DE VERDURES

Hui portem una Cassola de Verdures cuites al forn, gratinades amb parmesà i presentades d’una manera curiosa i vistosa. Resulta ideal com a guarnició tant per acompanyar plats de carn com de peix.

3-Tian de verdures-cuinadiari-ppal1

Després d’unes quantes receptes dolces, ara toca una de més sana que aprofitem per a enviar al Concurs “Receptes sanes, lleugeres i equilibrades” per a celebrar el 30 Aniversari de l'Hospital General Universitari d'Elda. Les receptes guanyadores formaran part del menú que se’ls servirà als pacients el dia de l’aniversari de l’Hospital. Em sembla una molt bona iniciativa de la Suny del blog Olivas en la Cocina i de Dolores de Cuinant, dos blogs que com diem els valencians són de categoria!

30 aniversari hospital Elda

 

Ingredients*:

  • 1 ceba
  • 2 alls
  • 2 creïlles mitjanes amb pell (patates)
  • 3 tomaques (si pot ser, tipus pera)
  • 1 albergínia
  • 1 carabasseta (carbassó)
  • 1 cullerada d’herbes provençals, orenga o timonet
  • oli
  • sal
  • parmesà ratllat

*És convenient que si pot ser, les verdures tinguen el mateix diàmetre per tal de donar-li més harmonia al plat encara que de vegades és difícil.

Estris: recipient rodó de fang o tipus pyrex d’uns 24 cm de diàmetre

Elaboració:

1.- Escalfa el forn a 190ºC funció ventilador + dalt i baix.

2.- Talla la ceba en juliana fina. (Jo la vaig picar esta vegada perquè a un dels convidats no li agrada trobar-la, però queda molt millor en juliana o en trossets menuts). Pica l’all. Posa’ls en una paella amb una mica d’oli i sal i sofregeix uns 8-10 minuts.

3-Tian de verdures-cuinadiari-2-13-Tian de verdures-cuinadiari-2-2

3.- Mentrestant talla tota la verdura a rodanxes. Les rodanxes de creïlla no les fages massa gruixudes perquè els hi costa més coure’s. Les d’albergínia deixa-les una estoneta amb sal i després repassa-les. Una vegada tingues la ceba i l’all sofregits, posa’ls en el motlle.

3-Tian de verdures-cuinadiari-3

4.-  Col·loca les rodanxes de verdura en vertical alternant la creïlla, la carabasseta, l’albergínia i la tomaca.

3-Tian de verdures-cuinadiari-4

5.- En un bol menut barreja una bona cullerada d’herbes, una mica de sal, pebre i oli. Tira per sobre de la verdura.

3-Tian de verdures-cuinadiari-5

6.- Cobreix bé amb paper d’alumini i cou al forn durant uns 40 minuts.

3-Tian de verdures-cuinadiari-6

7.- Trau del forn i lleva-li el paper d’alumini amb molta cura de no cremar-te. Si veus que la verdura trau suquet, intenta traure-li’l (jo de vegades tape el recipient com si anara a donar-li la volta a una truita i així li lleve l’excés d’aigüeta que deixen anar les verdures, però pot ser que no et passe, dependrà de les verdures). Empolvora amb formatge parmesà ratllat i torna a posar al forn una altra mitja hora o fins que veges que la verdura ja està cuita.

3-Tian de verdures-cuinadiari-7-13-Tian de verdures-cuinadiari-7-2

8.- Serveix calent.

Nota: és una recepta molt còmoda de fer quan tens convidats. Es pot fer amb antelació i combina bé tant amb plats de carn com de peix.

Esta recepta està inspirada en el Vegetable Tian del llibre Barefoot in Paris, adaptada amb els nostres ingredients. “Tian” és el mot francés per designar una cassola de fang típica de la Provença i també les preparacions que es fan en ella.

3-Tian de verdures-cuinadiari-ppal3

Temps total: 1 hora i mitja

Bon profit!!

Si t’ha agradat la recepta, tens dubtes o suggeriments, deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!

==============================================================

Recorda que és temps de fruits secs, carabasses, moniatos…aquí teniu algunes propostes que podeu fer estos dies:

Tardor cuinadiari castanyada-2013-coll

Que passeu una bona castanyada!

Marta

dimecres, 23 d’octubre del 2013

AMETLLES GARAPINYADES

De tant en tant, la Neus ens dona un potet d’Ametlles Garapinyades i jo sempre li acabe preguntant com es fan. No sé quantes vegades m’ho ha explicat, però el cas és que portava molt de temps volent-les fer i ha estat la proposta d’este mes dels nois de Memòries d’una Cuinera el que finalment ha fet que em decidira.

Si les feu us assegure que volaran!

 

6-7-ametlles garapinyades-ppal

 

garrapinyades

Ingredients:

  • 200 g d’ametlles crues amb pell
  • 200 g de sucre
  • 200 g d’aigua
  • 1 culleradeta de raspadura de llimona

* S’ha de posar la mateixa quantitat d’ametlles, de sucre i d’aigua. Si ho mesures amb gots, que el got d’ametlles siga un o dos dits més generós que el del sucre i el de l’aigua.

6-7-ametlles garapinyades-1-1-

Estris: cassó (preferiblement que no siga dels antiadherents), cullera de fusta, paper de forn per a estendre-les una vegada fetes.

Vols saber com fer-les?

dijous, 17 d’octubre del 2013

FOGASSA AMB MONIATO I PANETS DOLÇOS

La tardor és temps de fruits secs, de castanyes, de codonys, de moniatos, ingredients molts d’ells ben presents a taula en festivitats com la Castanyada i el dia de Tots Sants.

La recepta que portem hui es fa per Tots Sants en molt llocs del País Valencià i la manera de fer-la varia d’uns llocs a uns altres. Es fan fogasses rodones, quadrades, amb ametlles, anous i panses, amb carabassa, patata o moniato però la massa de totes, recorda molt a la nostra Mona de Pasqua i al Panou, receptes que ja hem penjat al bloc i on en el seu moment ja vam parlar de com s’anomenen totes aquestes “coques dolces” segons ens trobem.

La massa de la Fogassa i dels panets dolços que hem fet hui és una massa de llarga fermentació i la peculiaritat que presenta és que porta moniato. La textura resultant un cop cuita és suau, blaneta i esponjosa.

Tot i que l’empolvorem amb força sucre, no és una massa molt dolça, i acompanyada d’una pressa de xocolata, d’una xocolata desfeta o d’una misteleta, pot ser una opció per passar una castanyada d’allò més calentets!

6-1-fogassa moniato cuinadiari-ppal1 

6-1-fogassa moniato cuinadiari-ppal4

Ingredients per a una fogassa de 1/2 quilo i 4 panets (ó 1 fogassa de llanda):

-Per a la massa mare:

  • 100 g de llet
  • 150 g de farina
  • 10 g de rent (llevat de forner)

-Per a la massa:

  • 150 g de moniato cuit al forn o bullit
  • 150 g de sucre
  • 50 g de llet
  • 30 g de rent (llevat de forner)
  • 2 ous grans (120 g sense la closca)
  • 60 g d'oli
  • la massa mare anterior
  • 400 g de farina de força aproximadament (tingues uns 50-75 g de reserva ja que si la pasta admet més o menys farina dependrà de la qualitat d’aquesta, de l’aigua que tinga el moniato, de si ho fas a mà o amb màquina, etc)

-Per a decorar:

  • Anous i panses. També pots posar ametlles o pinyons)
  • 1 ou batut per a pintar
  • sucre granulat, sucre blanc o sucre glas*
  • Una mica d’anís** (per a pintar un cop cuita o per a tirar-li un rajolí a la massa)

*el sucre li’l pots posar abans d’enfornar o bé li pots posar sucre glas una vegada l’has tret del forn.

**Tot i que jo només la pinte amb anís quan ix del forn, li pots afegir a la massa una culleradeta de llavors d'anís si t’agraden o bé tirar-li un dollet de cassalla.

Estris: TMX/ màquina de pastar, bol per a fer la massa mare, bol ample per a la fermentació de la massa, pinzell, paper de forn o làmina de silicona, motlle per a la fogassa

Elaboració:

PAS 1: MASSA MARE

1.- Barreja 10 g de llevat amb 100 g de llet tèbia fins que es dissolga bé. Després barreja amb 150 g de farina. Deixa reposar fins que doble el volum.

6-1-fogassa moniato cuinadiari-1-16-1-fogassa moniato cuinadiari-1-2

 

PAS 2: BARREJA DE LA MASSA MARE AMB LA RESTA D’INGREDIENTS

2.- Pela el moniato i barreja’l en calent amb el sucre fins que s’haja dissolt bé.

6-1-fogassa moniato cuinadiari-2-16-1-fogassa moniato cuinadiari-2-2

3.- Agrega la llet tèbia i el llevat i tritura fins que estiga tot ben barrejat.

6-1-fogassa moniato cuinadiari-3-16-1-fogassa moniato cuinadiari-3-2

4.- Després afegeix els ous i bat bé.

6-1-fogassa moniato cuinadiari-4

5.- Seguidament posa l’oli i la massa mare.

6-1-fogassa moniato cuinadiari-56-1-fogassa moniato cuinadiari-5-2

6.- Quan estiga tot ben mesclat (és una massa densa), agrega la farina.

6-1-fogassa moniato cuinadiari-6-16-1-fogassa moniato cuinadiari-6-2

Aquesta massa és bastant apegalosa. Si la fas amb TMX pasta-la durant un parell de minuts, deixa reposar i programa uns altres 2 minuts. Repeteix si és necessari. D’aquesta manera la massa anirà agafant aire i la farina anirà absorbint tot el líquid.
També la pots traure de la màquina i "airejar-la" amassant-la a l'estil del Richard Bertinet (estirant-la i donant-li cops). Si veus que encara està massa enganxosa podries posar uns 50-75 g més de farina, però vés de mica en mica perquè quanta menys farina poses, més  flonja sortirà la molla, encara que també és cert que la massa és serà més difícil de manipular.

7.- Deixa reposar de 3 a 4 hores a dins d’un llibrell gran en un lloc sense corrents d’aire. Dins del forn apagat és un bon lloc per a deixar-la.

6-1-fogassa moniato cuinadiari-7-16-1-fogassa moniato cuinadiari-7-2

8.- Unta’t les mans amb una mica d’oli i desgasa la massa pastant-la una mica i portant tots els extrems cap al centre. Semblarà que l’hajes pifiada, no et preocupes, és normal que es desunfle molt.

6-1-fogassa moniato cuinadiari-8

9.- Li donem forma:

Si vols fer una fogassa gran, estén la massa en una llanda. Jo avui he fet una fogassa menuda de 1/2 quilo i 4 panets d’uns 100 g cadascún.

-Per a fer la fogassa:

Estén la massa de la fogassa. Posa-li per sobre les anous i les panses estacant-les amb els dits. 

6-1-fogassa moniato cuinadiari-9-16-1-fogassa moniato cuinadiari-9-2

-Els panets:

Si fas porcions intenta no fer pedaços i que tota la massa que agafes per a un panet haja fermentat junta. Per a donar-li forma als panets agafa un tros de massa, aplana una mica amb les mans i enrotlla. Després amb les dues mans vés estirant la massa fins obtenir una forma allargada. Li pots acabar de donar forma amb una espàtula.

6-1-fogassa moniato cuinadiari-9-36-1-fogassa moniato cuinadiari-9-4

Fes-los uns talls a la superfície.

6-1-fogassa moniato cuinadiari-9-5 

10.- Pinta la fogassa i els panets amb ou. Tira’ls-hi força sucre per sobre i deixa reposar a la safata fins que doblen el volum. En una horeta aproximadament ja hauran pujat. (També li podries posar sucre glas després d'enfornar-los i no posar-li el sucre ara).

6-1-fogassa moniato cuinadiari-10-16-1-fogassa moniato cuinadiari-10-2

11.- Mentres fan l’última pujada, escalfa el forn a 180ºC funció ventilador + dalt i baix.

6-1-fogassa moniato cuinadiari-11

12.- Fica a dins del forn, a la part del mig. Enforna uns 15 minuts a 170-180ºC. Si veus que es torren massa i no estan fets encara, canvia la funció del forn a només dalt i baix. El temps dependrà de la mida de la coca o dels panets que fages. Han d’estar marronetes però vés amb compte perquè amb uns 4-5 minuts de més se’t podrien cremar.

6-1-fogassa moniato cuinadiari-12-16-1-fogassa moniato cuinadiari-12-2

13.- Només isquen del forn, pots pintar-los amb una mica d'anís, com també s’acostuma a fer amb la Coca de vidre.

Degustació: Espera que es refrede i acompanya d’un tros de xocolata o d’una xocolata desfeta.

6-1-fogassa moniato cuinadiari-ppal2

6-1-fogassa moniato cuinadiari-ppal3-

Nota: Si tens nens i no són gaire de menjar panses i anous, opta per fer-los els panets. Poden ser una bona opció per a berenar. A les meues filles els encanten farcits de crema de cacau! Els pots preparar ja farcits i congelar-los.

Temps total: massa mare 1-2 hores, 3 hores de repòs + 5 minuts bolejat + 1 hora repòs amb la forma feta + 15 minuts forn 

I a la tardor també podem fer:

PANELLETS

BROWNIE DE MONIATO AMB ANOUS

COCA DE CARABASSA I XOCOLATA

COCA DE LLARDONS (XITXORRITES). Versió ràpida

COCA DE VIDRE

CARQUINYOLS D'AMETLLA I AVELLANA

Bon profit!

T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments? Si la fas, comparteix la teua experiència amb nosaltres.

Assabenta’t de les actualitzacions de Cuinadiari, subscrivint-te a la nostra newsletter o seguint-nos a InstagramFacebookPinterest o Twitter.

Moltes gràcies per seguir-nos!!

Marta