GALERIA DE FOTOS

dijous, 9 de febrer del 2012

CROQUETES DE GÍRGOLES, PERNIL IBÈRIC I PARMESÀ


4-croquetes girgoles pernil parmesa-ppal-ETI

El Repte d’este mes de la Recepta del 15 dels Blocs Xocolata Desfeta i Els fogons de La Bordeta són les croquetes. La veritat, tot un repte per a mi. He de reconèixer que sempre m’ha fet molta mandra posar-me a fer croquetes amb lo bones que estan les de la mama!!

Avui m’he decidit a esforçar-me i ha valgut la pena. Aquí les teniu: unes croquetes de gírgoles de panical amb pernil ibèric i parmesà.
 
Ingredients per a unes 20 unitats:
-Per a confitar els bolets:
  • oli d’oliva extra verge
  • bolets*
  • sal
*jo he utilitzat gírgoles de card però pots fer servir qualsevol tipus de bolet

-Per a la massa de les croquetes:
  • 60 g d’oli de confitar els bolets
  • 60 g de ceba (1/2 ceba mitjana) tallada molt menuda
  • 80 g de farina
  • 300 ml de llet sencera tèbia
  • 1 cullerada de postre de pols de ceps
  • 200 g de bolets confitats
  • 50 g de pernil ibèric tallat molt menut
  • 30-40 g parmesà ratllat
  • sal
-Per a l’arrebossat:
  • farina
  • ou batut
  • sal
  • pa ratllat

Estris: cassó per confitar els bolets, paella i plata per deixar reposar la massa

Elaboració:

1.- Talla els bolets a làmines, fica’ls en un cassó i cobreix amb oli d’oliva. Confita’ls a foc molt fluix durant uns 25 minuts o fins que veges que estan cuits. (Pots posar una mica de sal). Aquest pas el pots fer amb antelació, els bolets confitats ben tapats duren dies a la nevera.

4-croquetes bolets pernil parmesa-pas1-ETI

2.- En una paella posa 60 g de l’oli d’haver confitat els bolets. Cuina la ceba en aquest oli molt a poc a poc.

3.- Agrega la farina i fes un roux fins que aquesta haja absorbit l’oli, aproximadament uns 3-5 minuts.

4-croquetes bolets pernil parmesa-pas3-ETI

4.- Afegeix la cullerada de pols de cep i la llet tèbia. Remena bé perquè no es formen grumolls i deixa coure fins que la massa es desenganxe de les parets.

4-croquetes bolets pernil parmesa-pas4-ETI

5.- Agrega els bolets i dona unes voltes perquè es barrejen bé els ingredients i els sabors.



6.- En l’últim moment fica-hi el pernil tallat molt menudet i el parmesà ratllat. Rectifica el punt de sal i aparta del foc.



7.- Posa la massa de les croquetes en una plata. Estén-la bé, cobreix-la amb paper film i deixa-la que repose a la nevera tota la nit.

8.- A l’endemà fes les croquetes. Dóna-li la forma que vullgues: redones o allargades (mira la nota). Arrebossa-les de la següent manera:

1er passa per farina, després per ou  i finalment per pa ratllat
Si ho creus convenient perquè notes que queden blanetes, torna a passar per ou i per pa.

Nota: Jo en este cas les he fetes redones. Per a que isquen ben redonetes ho pot fer de dues maneres: posant la massa dins del palmell de la mà i movent-la fent cercles per fer-li la forma rodona.



Una altra manera que a mi m’agrada més perquè no t’embrutes tant i que és com les he fetes jo, és posant els 3 ingredients de l’arrebossat en 3 tasses diferents. Agafes una mica de pasta amb una cullera i l’aboques a la tassa que té la farina. Agafes de l’ansa i mous la tassa fent moviments circulars per a que es forme la bola. Veuràs com d’un pegot de massa, es forma una bola molt maca. Passes la bola a la tassa on hi ha l’ou i fas el mateix. Finalment es passa a la tassa del pa ratllat i es fa el mateix. Les anem deixant en una plata i ho fiquem a la nevera fins que les anem a fregir.



Si les vulgueres fer allargades, jo t’aconsellaria ficar la massa dins d’una màniga pastissera o una bossa de plàstic i deixar-la reposar. A l’endemà, li faríem un forat en un dels extrems del gruix que vullguem les croquetes i sobre una safata coberta amb farina, faríem tires de massa de croqueta amb la màniga pastissera. Tallaríem les tires en porcions homogènies i les passaríem per ou i el pa ratllat. D’aquesta manera es va més ràpid que no bolejant-les una a una. Ja en farem d’aqueta manera.

9.- Fregeix-les en oli d’oliva o de girasol. L’oli ha d’estar calent però no fumejant.

4-croquetes bolets pernil parmesa-66

Temps total:
Preparar i confitar els bolets: 30 minuts
Massa croquetes: 10-15 minuts
Repòs: tota la nit
Bolejat i fregir les croquetes: 20 minuts

Nota d’agraïment: Gràcies al Jordi i al seu amic Sergi, he sabut el nom d’aquestos bolets. Gràcies a ells sé que es diuen Pleurotus Eryngii, gírgoles de card, o gírgoles de panical...(la veritat és que siguent de poble de costa fins venir a Catalunya coneixia el xampinyons, els rovellons i els bolets de pot!).
Aquestos meus són de cultiu. Me’ls va comprar ma mare al mercat de Dénia però no s’enrecordava com es deien. D’aspecte recorden una mica als ceps, no estan tan saborosos però m’han agradat bastant. Gràcies Mama a tu també, ja te’n guardaré al congelador per quan vingues a veure’m!!



Bon profit!!

menu_febrer2012-croquetes

dimarts, 31 de gener del 2012

COQUES SALADES (amb massa de llet, brandi i llevat)

5-coques brandi-ppal-

Quan jo era menuda era molt habitual anar al forn per comprar l’esmorçar o el berenar... mai no faltaven les rosquilletes (palets  de pa), els pastissets de tomacat, de pèsols o de bledes, i les coques salades.

A casa sempre se n’han fet de coques i de vegades són el substitut del pa en els àpats. Les fem o amb llevat, com aquestes, o amb massa de cervesa o gasosa.

Les d’avui són amb llevat i amb una mica de llet i brandi... totalment recomanades...boníssimes!!
Què haig de dir jo que m’encanten les coques?

Ingredients per a la massa per fer una coca gran o unes 12 coquetes :
  • 1 got de llet tèbia (250 g)
  • 30 g llevat fresc de forner o 1 sobre llevat sec de forner
  • 3/4 de got d’oli de gira-sol (170 g)
  • 2 ditets de brandi (el que queda per omplir el got de l'oli) (70 g)
  • 1/2 kg de farina de força aproximadament (o la que entre) (~550 g) 
  • sal
-Farciments:
  • Només amb farina: un vegada estesa, tira-li farina per damunt i un raig d'oli.
  • De molletes
  • Amb anxoves
  • Amb tomacat
  •  Amb pèsols

Estris: TMX per a pastar, bol per deixar pujar la massa, safata forn

Elaboració:

1.- Dilueix el llevat en la llet tèbia i barreja tots els ingredients. Pasta fins obtenir una massa que no se t’enganxe als dits. Deixa reposar d'una a dues hores, fins que doble el volum.

5-coques brandi-pas2-ETI

2.- Escalfa el forn a 180º, funció ventilador.

3.- Estén en una safata de forn i posa el farciment que més t'agrade. Amb els dits, fes un clotet perquè no caiga el farciment.

5-coques brandi-pas3-ETI
 
Com veus, es poden fer individuals o grans de la mida de la safata del forn.

5-coques brandi-pas4-ETI

4.-Fica al forn a 180º durant uns 15 minuts, fins que estiguen una mica daurades però no massa. Dependrà també del tamany de les coques. Han de quedar blanetes, no cruixents.

Nota: Aquestos farciments són dos dels habituals, més endavant ja us posaré com fer d’altres com el de pèsols i ceba o el de bledes.
 
Temps total: 3-4 hores

5-coques brandi-ppal blanca-ETI5-coques brandi-ppal tomacat-ETI
 
Bon profit!!

T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments? Si la fas, comparteix la teua experiència amb nosaltres.

Assabenta’t de les actualitzacions de Cuinadiari, subscrivint-te a la nostra newsletter o segueix-nos a InstagramFacebookPinterest o Twitter.

Moltes gràcies per seguir-nos!!

Marta

dijous, 26 de gener del 2012

ENROTLLAT DE TRUITA D’ESPINACS AMB PERNIL I FORMATGE

 1-1-enrotllat truita espinacs-ppal3-ETI

El repte d’este mes de Memories d’una Cuinera són les truites.
La veritat és que al principi vaig pensar que seria fàcil però ha estat tot al contrari, es poden fer de tantes maneres i amb tants ingredients que costa molt decidir quina fer. 

Una de les opcions ha estat una truita d’espinacs una mica diferent:
La base és una truita d’espinacs que hem fet al forn a l’estil d’un braç de gitano, l’hem farcida de pernil i formatge, l’hem gratinada amb parmesà i l’hem acompanyat d’una salsa de tomaca.

És una recepta que dona molt joc: una vegada tenim la truita feta, la podem farcir de diferents maneres. Més avall et pose algunes idees. 
 
Ingredients:
-Per a la truita: 
  • 1 bossa d’espinacs de 300 g
  • 2 alls trinxats
  • 5 ous
  • sal
-Per al farcit*: 
  • 250 g de formatge crema
  • 7 talls prims de pernil dolç
-Per a acompanyar: 
* Mira els suggeriments més avall.

Estris: olla, safata (37x26 cm) i paper de forn, plata per servir

Elaboració:

1.- En una olla, sofregeix l’all. Quan comence a estar daurat, afegeix els espinacs. De seguida aniran perdent volum. Remena de tant en tant i cou fins que veges que han soltat el seu suc i no estan crus. Cola i deixa que es refreden una mica. Si veus que han quedat trossos grans, talla-les una mica, sobre tot les tiges.

1-1-enrotllat truita espinacs

2.-Mentres fas els espinacs, folra un motlle rectangular d’aproximadament 37 x 26 cm.

1-1-enrotllat truita espinacs-pas2-ETI

3.- Escalfa el forn a 180º.

4.- Casca els ous i separa els rovells de les clares.

5.- Munta les clares. 

6.- Posa els rovells en un bol i bat-los. Agrega’ls als espinacs juntament amb una mica de sal.

1-1-enrotllat truita espinacs-pas6-ETI

7.- Ves barrejant molt poc a poc els espinacs amb les clares muntades.

1-1-enrotllat truita espinacs-pas7-ETI


8.- Aboca sobre la safata de forn, escampa bé i cou durant uns 7-10 minuts a 180º.

1-1-enrotllat truita espinacs-pas8-ETI


9.- Trau-la del forn, posa-li un drap humit damunt i bolca sobre el drap la planxa de bescuit, lleva-li el paper de forn de l’altre costat i enrotlla’l en el drap humit. Reserva mentres prepares el farcit.

1-1-enrotllat truita espinacs-pas9-ETI

10.- El farcit: estén la planxa de truita. Unta-la amb el formatge crema, posa per damunt el pernil i enrotlla.

1-1-enrotllat truita espinacs-pas10-ETI


11.- Talla el rotllo a rodanxes de 2 dits aproximadament.


12.- Posa la salsa de tomaca, prèviament escalfada, en una plata que puga anar al forn. Col·loca els rotllos i per sobre una mica de parmesà ratllat.

1-1-enrotllat truita espinacs-pas12-ETI

13.- Serveix calent.

1-1-enrotllat truita espinacs-ppal4-ETI


Nota:  al dia següent també està molt bo.


Suggeriments: aquest rotllo queda molt bé amb altres farciments:

En fred:
  • Formatge crema amb salmó fumat i tomaca a rodanxes
  • Maionesa amb tonyina i pebrots del piquillo
En calent:
  • Xampinyons al roquefort
  • Salsa bolognesa i beixamel


truites-memories

Si us agraden les truites, mireu-vos també aquesta: truita amb fesols i cansalada

Bon profit!!

dimarts, 24 de gener del 2012

PASTÍS DE CARABASSA I XOCOLATA

 
6-4-pastis carabasa xocoppal2-ETI

Com ja us he comentat en diverses ocasions, els valencians cuinem molt amb carabassa i una mostra d’això és aquest Pastís de Carabassa i Xocolata, bastant típic de la Marina.

És un pastís que es menja fred, la base és pasta brisa i el farcit té la consistència semblant a un pudding.

Ingredients:

-Per a la massa brisa dolça:
  • 200 gr. de farina
  • 120 gr. de mantega freda en quadradets
  • 50 gr. de sucre glas
  • un polsim de sal
-Per al farcit:
  • 400-500 gr. carabassa torrada al forn
  • 6 ous ben batuts
  • 4 cullerades soperes de sucre
  • 2 cullerades de farina (no massa plenes)
  • 1 cullerada sopera de maizena (no molt plena)
  • 200 ml nata de 35% mat.grasa (1 brick xicotet)
  • 180 g xocolata postres

Estris: TMX/ picadora per a la base, TMX/ batedora per al farcit, motlle de forn desmuntable de 24 cm

Elaboració:

COM FER MASSA BRISA DOLÇA (Massa “quebrada”)

 

Aquesta massa et serà molt útil com a base de molts pastissos com el de Carabassa i Xocolata. És una massa cruixent, que a mi em recorda una mica a les galetes daneses. 

Ingredients:

  • 200 gr. de farina
  • 120 gr. de mantega freda en quadradets
  • 50 gr. de sucre glas
  • un polsim de sal

Estris: TMX/ picadora, motlle de forn desmuntable de 22-24 cm

Elaboració:

1.-Escalfa el forn a 180º, funció ventilador.

2.-Posa els ingredients de la massa en l’ordre que indica, farina, mantega i sucre en la TMX o en la teua màquina de pastar. Dóna una 4-6 cops deturbo. Notaràs que la màquina canvia el soroll que fa. Pots anar mirant pel forat de la tapa, ha de quedar d’un aspecte com agrumollat, paregut a “las migas”.

6-4-pastis carabasa xoco pas3-ETI

3- Folra un motlle desmuntable, pressionant be i intentant que quede tota igualada. Vigila sobretot que no quede massa grossa en l’angle de les parets amb el fons.

4.- Punxa-la i posa a sobre un paper de for amb un pes. Habitualment es posen cigrons crus, jo acostume a posar una cassola de fang. Cou al forn uns 15 minuts, trau i reserva.

6-4-pastis carabasa xoco pas4-ETI

5.- Farceix.

Bon profit!!

dimecres, 18 de gener del 2012

PURÉ DE CREÏLLES (PATATES) AL MICROONES I TAMBÉ AMB OLLA

Aquest puré de guarnició és una de les meues receptes bàsiques. El pots fer per acompanyar un tall de carn o peix a la planxa, o com a guarnició de plats més elaborats per a un dia que tingues convidats.



Ingredients:
  • 8-9 creïlles mitjanes amb pell (patates)
  • Aigua (la necessària per cobrir un ditet les patates)
  • 75 g de mantega/ margarina
  • llet tèbia (al gust)
  • Sal i pebre



Estris: recipient per microones o cassola forquilla/ premsa patates
    Elaboració:⁣⁣⁣

    ORADA A LA SAL EN 5 MINUTS

    A tots ens agraden les receptes fàcils, bones i ràpides, i aquí tenim una recepta que reuneix aquestes característiques. Una orada a la sal feta al microones la tindràs llesta en 5 minuts. Si la feres al forn, trigaria 45 minuts... decideix...



    Ingredients:
    • 1 orada/llobarro per persona
    • Sal grossa
    -Per amanir: 
    • alls tallats a làmines (3-4 grans d’all per persona)
    • oli d’oliva verge extra
    • un raig de vinagre blanc
    • pebre roig
    • Opcional: 2 pestetes (caiena)
    -Guarnició suggerida:

    Estris: recipient per a microones

    Elaboració:


    -Guarnicions:

    Avui us propose aquestes guarnicions que combinen bé amb el peix però podeu servir el peix com més us agrade. Per fer-les seguiu els següents links.
    2.- Guarnició de xampinyons al vi blanc.

    -El peix:

    1.- Prepara el peix. No cal que te l’escaten ni que li traguen el cap, només que te l’estripen.

    2.- En un recipient que puga anar al microones i on càpiguen les orades que vages a fer, fes un llit amb la sal grossa. Posa a sobre les orades i torna a tapar amb més sal grossa.



    3.- Fica al microones. Necessitarem aproximadament 5-6 minuts per peça. Per exemple, per a dues orades d’uns 300 g cadascuna, programa uns 12 minuts a potència 600W.



    4.- Mentrestant prepara la salseta d'all i pebre-roig: pela els alls i talla'ls a làmines. Posa un bon fons d’oli en una paella i fica els alls. Fregeix-los fins que estiguen daurats però vés amb compte perquè si se’t torren massa, amargaran. Retira del foc, agrega el vinagre, després el pebre roig i remena. Reserva per a servir-ho amb el peix.


    5.- Quan acabe el temps programat, trau el recipient del microones vigilant de no cremar-te. Deixa reposar uns 2-3 minuts. Passat aquest temps treu-li la sal i la pell a les orades. Serveix amb la salseta d'alls i pebre-roig i acompanyades de les guarnicions.



    Mireu com ha quedat la nostra orada: sucosa i al punt. Imagineu com estarà amb els allets!! Mmm!



    Suggeriment: per guanyar temps, i si prepares la guarnició dels xampinyons, pots posar uns grans d’all més per sa fer la salseta de pebre-roig.

    Amb la resta d’alls continua fent la guarnició de xampinyons.

    Nota: aquesta recepta es podria fer també en el forn, encara que necessitaríem uns 40 minuts coent-les a 200ºC. Amb el microones em sembla que val la pena estalviar-te mitja horeta, no??

    L'única pega que potser li podem trobar a la recepta és si has de fer-ne per exemple quatre. En aquest cas, fes-les en dues tongades. Si vas amb presses, quan tragues les primeres, posa les següents en una altra font i programa uns altres 12 minuts. Si les primeres les deixes en la sal, es mantindran calentes durant l'estona en què es couen les segones.

    Temps total: 5-6 minuts per peça

    Bon profit!!

    T’ha agradat la recepta? Tens dubtes o suggeriments?… deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!
    Si vols assabentar-te de les actualitzacions de Cuinadiari subscriu-te a la nostra newsletter o segueix-nos aFacebookPinterest o a Twitter.