Em vaig alegrar molt en veure que el repte de la recepta del 15 dels blocs
Xocolata Desfeta i
Els Fogons de La Bordeta d’aquest mes eren les carxofes. M’agraden molt, cuinades de totes les maneres, però tinc un problema, que a casa només m’agraden a mi.
Totes les receptes que se m’acudien eren amb arròs però fer un arròs per tu sol és un poc trist. Al final em vaig decidir per una recepta de les “congelables” que pogués guardar les sobres, encara que no sé si durarà gaire!
Ingredients: -Per a la picada: - 1 all
- Unes branques de julivert
- 1-2 llesques de pa dur
- Un grapat d’ametlles
-Per al sofregit: *la sèpia és millor que la compres fresca i la congeles amb antelació, així estarà més tendra.
*el fumet, fes-lo i ten-ho congelat en pots menuts, així no caldrà fer-lo expressament.
Estris: olla gran, paella menuda, morter
Elaboració:
1.- Neteja bé les sèpies, sobre tot els tentacles que poden tenir sorra. Si t’agrada, pots deixar la melsa, que és la bosseta de color marró (farà la salseta més gustosa i meloseta, però també més forta). Talla-les a daus.
2.- Posa un fons d’oli a la cassola,
ofega la sépia una mica i després agrega el
brandi. Tapa i deixa coure uns 15 minutets. Trau-la del foc i
reserva.
3.- Mentrestant vés
preparant les carxofes: Talla’ls la tija, les puntes i trau les fulles de fora. Talla les carxofes en 4-6 trossos i fica-les en un bol amb aigua i llimona per a què no s’oxiden.
4.- En una paella menuda, fregeix el
pa i les
ametlles. Posa-ho tot al morter juntament amb l’
all i el
julivert i fes una picada. Reserva.
5.- Fes un sofregit amb la
ceba i la
tomaca: primer sofregeix la ceba trinxada fins que comence a agafar color, després agrega la tomaca triturada. Cou durant uns 5 minuts, agrega les
carxofes i cou uns altres 5 minuts.
6.- Fica ara la
picada i remena-ho tot. Agrega les
galeres i quan estiga tot barrejat, afegeix la
sèpia i el
fumet/aigua. (Ha de quedar quasi cobert). Rectifica de sal i deixa que es guise durant uns 20-25 minuts o fins que la carxofa estiga blaneta.
Nota: si no trobes galeres o no és la temporada, aquest plat queda molt bé amb gambes, llagostins o escamarlans.Temps total: una mica més d’una hora
Bon profit!! Si t’ha agradat la recepta, tens dubtes o suggeriments, deixa el teu comentari. Moltes gràcies!!
Marta